Welke manieren van metaal snijden zijn er?

Wilt u metalen platen bestellen voor uw bedrijf? Dan kan dit op maat gesneden worden. Maar hoe wordt dit nu eigenlijk gedaan? Hier leggen wij de verschillende wijzen van metaal snijden uit. Als snijbedrijf kunnen wij het uiteraard voor u realiseren!

Metaal snijden: de geschiedenis

Hoewel metaalbewerking al in de Oudheid ontstond, heeft het pas in 18de eeuw een vlucht genomen. Toen werd houtskool, wat als brandstof werd gebruikt voor de ovens schaars, en werd een toevlucht genomen tot steenkoolcokes. Dit had als resultaat dat de ijzerproductie opgevoerd kon worden, wat weer een invloed had op het ontstaan van de industriele revolutie.

De ontwikkeling nam een vlucht, doordat men nu de mogelijkheden had tot het verwerken van metaal voor metalen constructies zoals bouwwerken en bruggen. Maar ook voor het vervaardigen van machines als locomotieven, textielmachines en schepen. Door de toename van de productie konden kleine bedrijfjes groot worden, of gingen zij op in grote bedrijven.

Ondanks dat er in de tweede helft van de 20ste eeuw een kentering plaatsvond, is de metaalindustrie zich blijven ontwikkelen. Zo ook op het gebied van metaal snijden.

Verschillende soorten snijmethoden

Voor metaal snijden zijn er in de loop der tijd verschillende technieken ontwikkeld. Hier een greep uit de verschillende mogelijkheden om metaal op maat te laten snijden:

Watersnijden (of waterstraalsnijden) – met een enorme druk wordt water door een spuitkop belegd met diamant gespoten. De spuitkop heeft een minimale opening.
Lasersnijden – het snijden gebeurt met behulp van een elektromagnetische stralingsbron.
Plasmasnijden – het snijden van metaal met gebruik van gas.
Autogeensnijden – brandsnijden. De langst bestaande snijtechniek.

De beste snijmethode

Voor elke snijmethode valt wel iets te zeggen. Het hangt helemaal af van het soort metaal wat op maat gesneden moet worden. Zo is het autogeen snijden meer geschikt voor zacht staal. Plasmasnijden is ook zeer geschikt voor zacht metaal, en het werkt sneller dan het autogeensnijden. Echter, deze snelheid kan ten koste gaan van de afwerking van de randen. Lasersnijden is daarentegen weer een zeer nauwkeurige techniek voor metaal snijden, maar vanwege de precisie is het een langduriger proces. Waterstraalsnijden is een prima techniek die zorgt voor mooi afgewerkte randen. Alleen liggen de bedrijfskosten voor deze techniek een stuk hoger.

Wilt u metaal op maat laten snijden, dan is het van belang eerst na te gaan welke dikte u de platen wilt hebben. Denk vervolgens na hoe groot het belang is van de afwerking van randen. En ten derde moet u de afweging maken of productiesnelheid belangrijk is of de kosten van het metaal snijden.

Metaalbedrijven kunnen u hierin van advies dienen, en u helpen de afweging te maken die het beste bij uw bedrijf past.

<< TERUG NAAR HET OVERZICHT

Contact gegevens Snijcon BV

Remmerden 28
3911 TZ Rhenen

Telefoon: 0317-619028
Fax: 0317-613507
E-mail: info@snijcon.nl

Contact formulier

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.

Liever terug gebeld worden?

Vul uw gegevens hieronder in, en wij bellen u.

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.