RVS plaat op maat laten maken

RVS, oftewel roestvrij staal, wordt vandaag de dag gebruikt voor ontelbare toepassingen. RVS is een verzamelnaam voor diverse soorten. Hier leggen wij uit welke dit zijn, en waarvoor een RVS plaat op maat gebruikt kan worden.

Verschillen in RVS

Wanneer men niet in de metaalindustrie werkzaam is, is er een grote kans dat men niet weet van de verschillende soorten roestvrij staal. Roestvrij staal dankt zijn naam aan de toevoeging van chroom. RVS is er in de volgende soorten:
• Austeniet: deze soort is de meest gangbare, met name populair door de flexibele eigenschappen, en omdat deze makkelijk te polijsten en slijpen is. Ook goed te verwerken. Perfect als metaal op maat toepassing.
• Ferritisch: net als austeniet goed te bewerken. Echter deze kan minder goed tegen blootstelling aan agressieve invloeden. Ook minder bestand tegen oxidatie. Wel goedkoper dan austeniet, Een rvs plaat op maat gemaakt van ferriet wordt met name gebruikt voor de productie van huishoudelijke apparaten.
• Martensiet: heeft als belangrijkste kenmerk de hardhead van het material, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor machinebouw.
• Duplex: bestaat uit een combinatie van de eigenschappen van ferriet en austeniet.

Hoe gaat het op maat laten maken van RVS in zijn werk

Er zijn verschillende manieren om een rvs plaat op maat te laten maken. Plasmasnijden rvs is er een van. Door de enorme hitte van plasma, namelijk 30.000 °C, kan het het rvs snijden door middel van smelting. Het voordeel van rvs snijden met een plasmasnijder, is dat er geen metaalsplinters vrijkomen.

De wijzen van afwerking voor RVS platen

Wanneer het metaal op maat gesneden is, kan vervolgens gekozen worden voor de wijze van afwerking. Zo kan er worden gekozen voor slijping van de oppervlakte, of borsteling. Dit is afhankelijk van het doel van de rvs plaat op maat. Ook polijsten is een mogelijkheid. Het hangt helemaal af van de toepassing waar de rvs plaat op maat voor bedoeld is. Zo wordt in de voedingsindustrie meestal gekozen voor een gladde afwerking, om het aanhechten van bacterien te voorkomen.

Toepassingen van RVS platen

Roestvrij staal wordt in veel verschillende industrieen gebruikt, zoals de eerder genoemde voedingsmiddelenindustrie. Maar ook zie je rvs terug in huishoudelijke apparaten, en is het erg populair om als bestek gebruikt te worden. Verder wordt rvs veel gebruikt in de machinebouw, vanwege de goede verwerkingskwaliteit, de hardhead, en de bestandheid tegen bijvoorbeeld weersinvloeden.
Zelf rvs gebruiken? Laat u dan van tevoren goed informeren welke soort roestvrij staal het beste geschikt is voor uw toepassing. De expert kan u er alles over vertellen.

<< TERUG NAAR HET OVERZICHT

Contact gegevens Snijcon BV

Remmerden 28
3911 TZ Rhenen

Telefoon: 0317-619028
Fax: 0317-613507
E-mail: info@snijcon.nl

Contact formulier

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.

Liever terug gebeld worden?

Vul uw gegevens hieronder in, en wij bellen u.

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.