Aluminium plaat op maat vs staalplaat op maat

Wat zijn de verschillen tussen aluminium en staal? Wanneer kiest men voor een aluminium plaat op maat, en wanneer voor een staalplaat op maat? En wanneer wordt bij een productieproces gekozen voor staal op maat, en wanneer voor aluminium?

De verwerking van aluminium

Aluminium wordt gemaakt uit een wit poeder genaamd aluminiumoxide. Aluminium is een lichtgewicht metaal, elastisch en goed kneedbaar. Vanwege deze eigenschappen wordt aluminium vaker gebruikt voor special vormen, die met staal niet goed te produceren zijn. Denk aan onderdelen met rechte en diepe wanden.
Verder heeft aluminium geen behandeling nodig om corrosiebestendig te zijn.

De kenmerken van staal

Staal op maat wordt doorgaans gebruikt voor grotere toepassingen. Ten opzichte van aluminium is staal sterker, maar ook minder flexibel. Het zal minder snel vervormen door kracht, gewicht of warmte. Ook is het compacter dan aluminium, namelijk 2,5 keer zo compact.

Waar aluminium bestand is tegen corrosive zonder een behandeling hiervoor te hebben ondergaan, heeft staal in de meeste gevallen een behandeling of een verflaag nodig, om het te beschermen tegen corrosie en roest.

Toepassingen van aluminium versus staal

Nu je wat meer weet over de verschillen en overeenkomsten tussen aluminium en staal, is het wellicht ook interessant te weten hoe ze toegepast worden. Wanneer kiest met voor een aluminium plaat op maat voor het productieproces, en wanneer voor staal op maat?

Voor de vaart wordt van beide metaalsoorten gebruik gemaakt. Dit is afhankelijk van het type schip wat gebouwd moet worden.
In de luchtvaart wordt gekozen voor aluminium, simpelweg vanwege het gewicht. Ondanks dat aluminium minder sterk is dan staal, wordt gekozen voor aluminium omdat het bijna een derde in gewicht scheelt.

In de auto industrie en voor klimaatbeheersing wordt doorgaans gebruik gemaakt van aluminium, omdat deze de warmte beter geleidt dan staal. Maar ook vanwege de elektrische geleiding. Aluminium doet dit veel beter dan staal.

Ook aluminium plaat op maat bestellen? Of toch liever een staalplaat op maat? Het productiebedrijf zal je van advies dienen welke metaalsoort voor jouw toepassing het beste is.      

<< TERUG NAAR HET OVERZICHT

Contact gegevens Snijcon BV

Remmerden 28
3911 TZ Rhenen

Telefoon: 0317-619028
Fax: 0317-613507
E-mail: info@snijcon.nl

Contact formulier

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.

Liever terug gebeld worden?

Vul uw gegevens hieronder in, en wij bellen u.

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.