Het gebruik van een plasmasnijder

Een veelgebruikte term in de metaalindustrie is plasmasnijden. Maar wat is dit nu precies, en hoe is het ontstaan? In dit artikel werpen wij licht op plasmasnijden en de toepassingen ervan.

Wat is een plasmasnijder?

Een plasmasnijder wordt gebruikt voor het plasmasnijden van metaal door middel van een elektrische vlamboog, waarmee plasma wordt opgewekt.
Twee factoren brengen dit tot stand. Namelijk het met hoge snelheid door een mondstuk spuiten van een inert gas of perslucht. En het opwekken van een vlamboog in het gas of de perslucht. Dit zorgt ervoor dat een deel van het gas wordt omgezet naar plasma. Plasma is zo heet dat het in staat is metaal te smelten en dit vervolgens weg te blazen. De temperatuur van plasma is 30.000 °C.

Het verschil tussen een plasmasnijder en een lasersnijder

Het verschil tussen een plasmasnijder en een lasersnijder is erg duidelijk. Bij een lasersnijder wordt gebruik gemaakt van een elektromagnetische stralingsbron. Met een lasersnijder kan zeer scherp en nauwkeurig worden gesneden.
Bij een plasmasnijder is vaak een nabewerking nodig, aangezien de snede die het maakt door het wegsmelten wordt afgerond.

Het ontstaan van plasmasnijden

In de jaren 1960 werd veel gebruik gemaakt van plasmalassen. Plasmasnijden is hieruit voort gekomen. Met name in de jaren ’80 bleek het erg handig te zijn, gezien het feit dat er nauwkeuriger sneden gemaakt konden worden, zonder dat hierbij staalspinters vrijkwamen. In het begin waren plasmasnijmachines erg groot en log, waardoor deze alleen geschikt waren voor massaproductie. In de jaren ’80 werd het belang gezien van de verdure ontwikkeling van het plasmasnijden, en ontstond de CNC-plasmasnij machine. Deze waren meer geschikt voor het snijden van complexe vormen.

Waar wordt plasmasnijden voor gebruikt

Plasmasnijders worden gebruikt in de metaalindustrie. Er zijn zowel machine gestuurde versies van, als plasmasnijders die met de hand bediend kunnen worden. Een plasmasnijder kan tot wel 200mm dik metaal snijden. Dit hangt echter af van de stroomsterkte van de machine. Zo kunnen machine gestuurde plasmasnijders wel tien keer zoveel stroomsterkte gebruiken dan de handgestuurde versies.
Tevens kan er een onderscheid gemaakt worden in de plasmatechniek van vandaag de dag. Namelijk het conventionele plasmasnijden, zoals het bekend is. Daarnaast bestaat het precisieplasmasnijden. Hierbij wordt als criterium de vrijheidsgraden van de sneden gebruikt.

<< TERUG NAAR HET OVERZICHT

Contact gegevens Snijcon BV

Remmerden 28
3911 TZ Rhenen

Telefoon: 0317-619028
Fax: 0317-613507
E-mail: info@snijcon.nl

Contact formulier

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.

Liever terug gebeld worden?

Vul uw gegevens hieronder in, en wij bellen u.

Bedankt voor uw reactie. We nemen spoedig contact met u op.